Licht en Donker

Licht.
Ik houd ervan.
Het liefst omring ik mij met veel licht; zonlicht dat binnenstroomt als ik wakker wordt of kaarslicht als sfeerbrenger. Licht heeft grote invloed op hoe ik mij voel.

Licht is wat ik breng in mijn werk als coach, in de donkerste dagen van de mensen die ik mag coachen leg ik de focus op wat er wel goed gaat, wat er wel positief is en welk licht er al schijnt in hun leven. Vanuit dit licht krijgen zij weer vat op hun leven, ontstaat weer hun eigen regie.

Donker.
Als kind was ik er zo bang voor. Nachtlichtjes moesten mijn kamer verlichten. In elke hoek voelde ik enge beesten, glurende ogen of nog erger. Ook donker heeft grote invloed op hoe ik mij voel.

En toch, het is precies in dat donker waar de antwoorden op mijn vragen en twijfels liggen.
Daar regeert mijn angst, houdt mij weg bij wie ik ben, wat ik wil en waar mijn talenten ondergeschikt voelen.

Om te groeien, om vrij te kunnen leven moet ik regelmatig het donker instappen. Om te begrijpen wat mijn donker mij vertellen wil. Daar ervaar ik steeds weer dat het zich tot taak heeft gesteld om mij bescherming te bieden. Zodat ik niet teleurgesteld raak, geen verdriet zal ervaren en in veiligheid kan leven.

Ik ontmoet nu regelmatig mijn donkere angst, leg uit dat het achter de feiten aan loopt. Dat ik steeds dichter kom bij wie ik ben, dat zijn bescherming mij belemmert in mijn wens om me te blijven ontwikkelen. Donker vertelt mij dat ik niet in licht alleen kan groeien, dat ik mijn donkere kant nodig heb om te ontwikkelen.

Schaduw
Mijn licht en donker komen samen, in mijn schaduw.
Mijn licht schijnt op mijn donkere kant. Het is ook de plek waar mijn licht niet oververhit raakt en mij de luwte biedt om mijn inzichten te ervaren.

Volgende keer dat mijn schaduw zichtbaar is, bijvoorbeeld op het strand met de zon achter mij, bekijk ik haar met andere ogen. Bedank haar dat ze altijd bij me is, dat het mijn licht is wat haar zichtbaar maakt.

Ik ben benieuwd in welk licht jouw schaduw mag staan?

 

 

2 Reacties

 1. Peter Groot

  Wat een prachtige verwoording van hoe het kan zijn als het wat minder met je/me gaat en hoe het dan is als het weer beter met je/me gaat en wat een mooi handvat is dit om daar grip op te krijgen!

  Dank auteur, voor dit mooie voorbeeld! ❤️

  Antwoord
  • Annemiek

   Peter, wat fijn dat deze blog jou een handvat geeft. Ik wens je een mooie balans tussen licht en donker toe, waarbij beiden welkom zijn en beiden jou een grip op jouw leven geven. Dank je voor je reactie! Annemiek

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde inspiratie

Leider of facilitator

Leider of facilitator

Leider of Facilitator Over leiderschap zijn ontelbare boeken geschreven en er worden even zoveel opleidingen, seminars, trainingen, workshops, lezingen en wat nog meer aan gewijd. Coachend leiderschap, effectief leiderschap, situationeel leiderschap….. de termen zijn...

Lees meer
Naast elkaar

Naast elkaar

Enige tijd geleden hadden wij tijdens onze ontdekkingsreis voor De Pioniers Plek een heel mooi gesprek met Karin. Tine en Karin delen eenzelfde ervaring vanuit verschillende achtergronden. “Je praat er niet over is de boodschap die we allebei hebben meegekregen. Want...

Lees meer