Licht en Donker

Licht.
Ik houd ervan.
Het liefst omring ik mij met veel licht; zonlicht dat binnenstroomt als ik wakker wordt of kaarslicht als sfeerbrenger. Licht heeft grote invloed op hoe ik mij voel.

Licht is wat ik breng in mijn werk als coach, in de donkerste dagen van de mensen die ik mag coachen leg ik de focus op wat er wel goed gaat, wat er wel positief is en welk licht er al schijnt in hun leven. Vanuit dit licht krijgen zij weer vat op hun leven, ontstaat weer hun eigen regie.

Donker.
Als kind was ik er zo bang voor. Nachtlichtjes moesten mijn kamer verlichten. In elke hoek voelde ik enge beesten, glurende ogen of nog erger. Ook donker heeft grote invloed op hoe ik mij voel.

En toch, het is precies in dat donker waar de antwoorden op mijn vragen en twijfels liggen.
Daar regeert mijn angst, houdt mij weg bij wie ik ben, wat ik wil en waar mijn talenten ondergeschikt voelen.

Om te groeien, om vrij te kunnen leven moet ik regelmatig het donker instappen. Om te begrijpen wat mijn donker mij vertellen wil. Daar ervaar ik steeds weer dat het zich tot taak heeft gesteld om mij bescherming te bieden. Zodat ik niet teleurgesteld raak, geen verdriet zal ervaren en in veiligheid kan leven.

Ik ontmoet nu regelmatig mijn donkere angst, leg uit dat het achter de feiten aan loopt. Dat ik steeds dichter kom bij wie ik ben, dat zijn bescherming mij belemmert in mijn wens om me te blijven ontwikkelen. Donker vertelt mij dat ik niet in licht alleen kan groeien, dat ik mijn donkere kant nodig heb om te ontwikkelen.

Schaduw
Mijn licht en donker komen samen, in mijn schaduw.
Mijn licht schijnt op mijn donkere kant. Het is ook de plek waar mijn licht niet oververhit raakt en mij de luwte biedt om mijn inzichten te ervaren.

Volgende keer dat mijn schaduw zichtbaar is, bijvoorbeeld op het strand met de zon achter mij, bekijk ik haar met andere ogen. Bedank haar dat ze altijd bij me is, dat het mijn licht is wat haar zichtbaar maakt.

Ik ben benieuwd in welk licht jouw schaduw mag staan?

 

 

Gerelateerde inspiratie

Uitspreken

Uitspreken

Laatst had ik een gesprek met een dame die al jarenlang haar gevoel aan het negeren is. Het huilen was niet meer te stoppen. In eerste instantie had ze zelf geen idee waarom ze nou zo verdrietig was maar door mijn vragen ontstond er een mooi gesprek en kwamen de...

Lees meer
Een kopje thee

Een kopje thee

Een kopje thee Laatst sprak ik een client die zichzelf “even helemaal niet meer herkende” zoals ze het zelf omschreef. Zij barstte om niets in huilen uit, reageerde snel kortaf, had nergens meer puf voor. We zijn samen op zoek gegaan naar gebeurtenissen van de...

Lees meer
Flow

Flow

Wat een flow! Hoe vaak hoor of zeg je dit eigenlijk? Zoals met zoveel begrippen heeft dit vaak voor iedereen een andere lading of betekenis. Wat betekent het voor ons? Annemiek: Voor mij is het energie, doen waar energie ontstaat. Ik krijg er een speciaal gevoel bij,...

Lees meer