Ondernemen zoals je bent is ook nee durven zeggen.

Dit zijn een aantal grepen uit een vacature voor een freelance opdracht waar ik enige tijd geleden op heb gereageerd. Ik heb ze bewust uit een context gehaald, de intentie blijft hetzelfde.

“…misschien wel buiten hun comfortzone…”
“….dit vereist een andere instelling….”
“….goed moeten aanvoelen waar zij op welk moment toegevoegde waarde kunnen bieden…”
“….vanuit henzelf contact maken met klanten (authentiek)….”

Match Made in Heaven

Het betrof een oproep voor een coach om een cultuurverandering te begeleiden. Het las als een opdracht die mij op het lijf is geschreven. Ik ben niet van de gebaande paden, heb een andere instelling dan gemiddeld en ik presenteer mezelf en de waarde die ik te bieden heb op een authentieke manier. Ik maak daarvoor gebruik van een presentatie in pdf met foto’s van mijzelf en de nodige achtergrondinformatie en ervaring. Verder ben ik op LinkedIn en Facebook te vinden en hebben wij als de Ontwikkel Cirkel een mooie website met allerlei informatie. Een match made in heaven vond ik zelf. De volgende dag echter ontving ik dit bericht in reactie op mijn aanmelding:

“Vanuit de sollicitatie die is toegestuurd, kan niet worden afgeleid of aan de verschillende criteria worden voldaan. Om dit te kunnen toetsen, ontvang ik graag een regulier CV, waarin opleiding en werkervaring is opgenomen”

Match made standaard

Nu ik dit stuk schrijf roept het weer vraagtekens bij mij op. Hoe kun je aan je medewerkers vragen om buiten hun comfortzone, met een andere instelling, op gevoel en vanuit authenticiteit te handelen terwijl je bij het werven van de geschikte mensen zelf vasthoudt aan het gebaande pad? En wilde ik mij aanpassen om een eventuele kans te maken op deze opdracht?

Aanpassen?

Ik hoefde er niet lang over na te denken. Nee ik heb mijn presentatie, die weergeeft wie ik ben, niet aangepast. Dat is net zoiets als dat je aan een wielrenner vraagt of hij zijn passie wil verruilen voor de motorsport. Ik heb dan ook vriendelijk bedankt en ze veel succes gewenst bij hun zoektocht. Kon ik het mij financieel veroorloven? Nee, maar dat woog niet op tegen de concessies die ik moest doen

Jammer? Ja, aangezien ik er van overtuigd ben dat ik heel veel waarde en resultaat had kunnen leveren. En nee, omdat het goed voelt om me niet te conformeren, maar dat ik trouw blijf aan mijn waarden en filosofie. Daar krijg ik energie van! En inmiddels hebben diverse nieuwe deuren zich geopend.

Ondernemen zoals je bent is ook nee durven zeggen.

 

Gerelateerde inspiratie

Teamsessies

Teamsessies

Voor ons betekent samenwerken ook samen met onze klanten zoeken naar mogelijkheden. Hoe kun je toch een waardevolle bijdrage leveren wanneer de omstandigheden veranderen. “Er is nu al zo’n andere sfeer in het team!” Begin april zouden wij starten met het coachen van...

Lees meer
Zingeving

Zingeving

Teruggekomen van een vakantie in Zuid-Afrika is de verwarring alleen maar groter geworden. “Als ik zie hoe mensen daar leven, met zo weinig en toch tevreden zijn! Wat loop ik dan te zeuren!?” Natuurlijk is het goed om te relativeren, in bepaalde situaties kan je er...

Lees meer
Interne data

Interne data

Helderheid “Iedere keer als ik daar naar binnen loop voel ik de spanning, het trekt vaak helemaal mijn lijf in, zo raar!” Één van de vele uitspraken die wij dagelijks te horen krijgen. Het valt ons op dat veel mensen hun helderheid negeren. Dit kan helder weten zijn,...

Lees meer